Култът към змията

Нина НордНина Норд
Джедай
760495
Култът към змията в Индия

Змията е почитана от много народи още от най-древни времена. В Индия змиите понякога влизат в домовете на хората, когато дъждовете затворят дупките им. Индийците не гонят с пръчка змията от дома си, а учтиво я подканят да напусне помещението с думи. Ако това не помогне, се стига до помощта на заклинател на змии. Това е нормално за Индия, където култът към змията е много древен. В будитската митология змията е спасила Буда от буря.

В древността индийците са смятали, че Вселената се намира върху главите на змията Шеша. В края на всеки космически ден, който трае 2160 земни години, Шеша поглъща световете, а творецът Брахма ги създава наново. Шеша е цар на нагите – полубожествени създания с тяло на змия и няколко човешки глави. Те могат да съживяват мъртви хора. В чест на нагите в Индия се строят огромни храмове.

Дори случайното убийство на змия се смята за тежък грях. Тогава индийски свещеник трябва да прочете молитви над тялото на змията, да я покрие с копринен плат и да я изгори върху цепеници от сандалово дърво.

Добра поличба е ако човек намери кожа на змия. Парченце от тази кожа се носи в портмонето, тъй като има свойството да привлича парите.

Индийците смятат, че змиите хапят само хората, които не спазват обичаи, но въпреки това всяка година десетки хиляди души загиват в Индия от ухапването на отровна змия.

Култ към змията

Култът към змията е съществувал още при шумерите, които са имали специален човек, който е разхождал змиите. В древна Литва е било забранено убийството на змия, защото според литовците това скривало слънцето.

Някои африкански племена и днес смятат питона за свещено животно, хранят го и за него се грижи специална жрица.

В древна Атина змията била почитана, тъй като се смятало, че човекът-змия е дал начало на атиняните. Дионисий и Зевс се появявали във вид на змия. Ескулап бил бог на лекуването, който представлявал змия. Александър Велики смятал, че прародителите му са били змии.

Според вярванията на много народи змията е посредник между света на живите и света на мъртвите. В много страни змиите са смятани за покровители на реки и извори.

В Етиопия човек, който сънува голяма змия, се смята за посланик на боговете. В Русия се смята, че смоковете бдят над здравето на децата, затова пред къщата се поставя паничка с прясно мляко за тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
45
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
07.10.2012 21:39
Като чета тези неща изпращам благодарности на Твореца, че съм се родила в България в двадесети век,че съм успяла да се образовам и да живея в днешно време,а не в някакво затънтено кътче на края на света, в древни пълни с невежество времена и не тъна в простотия, неверие и обожествяване на предмети и външни сили./Магистър по богословие/
2
1
иво
иво
10.12.2013 00:53
наври си богословието в която си искаш дупка в тялото си имаш много
2
2