Начало За нас Реклама Контакти

Китайската Нова година

Снимка за Китайската Нова година

Буда поканил животните, за да отпразнуват китайската Нова година или чун дзие. Уважили поканата му дванадесет животни и Буда нарекъл по една година на всяко от тях. Ето защо китайският календар е разделен на периоди от 12 години и на всяка година от цикъла съответства определено животно. Новата година се определя според китайския лунен календар и започва между декември и февруари.

Годината на кучето

През нашата 2018 г. се посреща лунната година на жълтото земно куче. Първият ѝ ден е на 16 февруари.

Огън, дракони и фенери

Азиатската лунна Нова година се празнува от над 1 милиард души по целия свят и значението ѝ постоянно расте. Нищо чудно – увеличава се покупателната способност и самочувствието на китайските общности навсякъде по света и празникът става все по-популярен. А и насред снежната зима е толкова приятно да има още един повод за веселба.

Най-популярната легенда за ритуалите на хилядолетния празник е за Ниен – изключително жесток звяр, който разкъсвал хора в навечерието на Нова година. Звярът, казват, се страхувал от червения цвят, от огъня и от силния шум. Първият ден от Новата година се нарича юан дан (утринта на новата година) и започва в 23 часа в предишния ден. В Китай и китайските квартали по света се запалват стотици хиляди червени фенери. Една от най-зрелищните гледки по време на празненствата са танците на дракона и на лъва. Главите на тези страшилища също пропъждат злото, а ловките движения на танцьорите предлагат забележителен спектакъл.

Червени ритуали

В навечерието на лунната Нова година човек трябва да бъде със семейството си. След като всички са събрани на сигурно място у дома, вратата се запечатва отвътре с червени хартиени ленти. Бият се барабани, взривяват се бомбички и се изстрелват пищни фойерверки. Хората обличат червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, изписани върху червена хартия.

Богът на кухнята

Вечерята преди настъпването на Новата година е особено специална и тържествена. На трапезата, след като се поднесат пет топли ястия, пет чаши вино, пет чаши чай и десет пръчици за хранене като ритуална почит към пет поколения предци, семейството се покланя на най-възрастния, на децата се дават пари в червени пликове и вечерята може за започне.

И още един от хилядите митове: за празника на земята слиза богът на кухнята Дзао Шен, който благославя домовете и готвачите, в зависимост от качеството на приготвените ястия – ето защо е толкова важно храната да е майсторски приготвена.

Храна за щастие

Класическите угощения включват задължително приготвянето на цяла риба. Независимо дали ще е задушена в тъмен соев сос или изпържена – голяма част от нея дори остава недокосната на самата новогодишна вечеря, запазват я за първия ден от новата година, за да има охолство за цялата година. Всъщност на китайски думите „риба” и „излишък” звучат напълно идентично. Употребата на омоними е типична за менюто на Китайската Нова година – кулинарното разнообразие включва мандарини, които звучат точно като „късмет, щастие”; маруля, която е омоним на „все по-голям късмет”; и прочутото вегетарианско ястие „лакомството на Буда”, сред съставките на което има един вид водорасли, чието име звучи точно като "благополучие”.

Пресният лук символизира „вечност"; ряпата е свързана с "щастливо предзнаменование", месните и рибните кюфтета означават "събиране, среща". Приготвя се и типичният лепкав оризов пудинг, с който се пожелава изкачване към по-високи постове. Хората от Северен Китай правят традиционни банички с пълнеж или пролетни рулца, чиято форма, подобна на златни кюлчета, помага на онези, които ги хапват да забогатеят. Също типични за празника са пелмените (дим сум) с пълнеж от зеле, свинско месо, джинджифил и соев сос – оформят ги като монети за късмет или дори им слагат монета в плънката. Така че, ако попаднете на празника в Китай, търсете тежката хапка.

Китайските спагети са още една емблематична храна за новогодишната вечеря. Източените тестени нишки означават дълъг живот, затова хората внимават да не ги счупят или срежат. Ако пък спагетите се приготвят с миди Сен Жак или с месо на омар – деликатеси, свързвани с изобилието и лукса - животът ще е не само дълъг, но и охолен.
 

от Веселина Маринова Ян. 2017
Рецепти по темата
Коментари